July 31, 2013

General Awareness With Special Reference to Banking Industry - 2013- Set 2

1.In banking terminology, the opening of a savings bank account of a minor will be termed as which of the following?
a) Social Banking           b) Retail Baking             c) Corporate Banking
d) Institutional Banking   e) None of these

2. Which of the following is a term associated with banking / insurance sector?
a) Attorney General        b) Ombudsman              c) Vigilance Commissioner    
d) Auditor General          e) None of these

3.The Know Your Customer (KYC) norms are associated with which of the following?
a) Prevention of money laundering           b) Financial inclusion
c) Inclusive growth                                  d) Both a and b              e) None of these

4.The young woman scientist, Jenita Mary Nongkynrih, hails from which of the following states? She has been selected for this year’s ISRO Young Scientist Award for her urban information system project in the North - East.
a) Mizoram        b) Manipur         c) Meghalaya     d) Arunachal Pradesh
e) None of these

5. The 13th general elections in Malaysia were held recently and the ruling coalition, Barisan Nasional (National Front), retained its 56-year hold on power. Name the person who leads this coalition and has been sworn in as the next Prime Minister of the country.
 a) Anwar Ibrahim            b) Muhyiddin Yassin       c) Mohamed Azmin bin Ali
 d) Najib Razak               e) None of these

6. An individual from Bangladesh/Pakistan can open which of the following accounts in India?
a) Foreign Currency (Non-Resident) bank Account) Non-Resident (External) Rupee Account
c) Non-Resident Ordinary Rupees Account           d) All the above e) Only b and c

7. Companies in India raise domestic funds through which of the following sources?
a) Initial Public Offer (IPO)           b) Follow-on Public Officer (FPO)
c) Commercial Papers                d) All the above e) Only a and b

8. Consider the following statements with respect to Delhi - Mumbai Industrial Corridor (DMIC), a mega infrastructure project between the political capital and the business capital of India:
A) The 1,483-km long corridor will have six-lane highways.
B) The corridor stretch includes nine industrial townships, three ports and six airports.
C) The project will cost $90 billion and is being developed with technical and financial assistance from South Korea.
Which of the above statements is/are correct?
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and B             e) Only B and C

9.Who among the following has authored the recently published book titled The Sea of Innocence?
a) Kishwar Desai            b) Kalpana Swaminathan            c) Sindhu V Nair
d) Nilanjan Mukhopadhyay                                              e) None of these

10.The Presidential Board of FIDE, the world chess body, has approved the staging of the World Chess Championship match in Chennai in November this year. The championship will be played between Viswanathan Anand and
a) Boris Gelfand             b) Magnus Carlsen         c) Veselin Topalov          d) Vladimir Kramnik
e) None of these


11.The Securities and Exchange Board of India (Sebi) is authorized to penalize a company in India on which of the following grounds?
a) Violation of Negotiable Instruments Act
b) Violation of foreign portfolio investment guidelines      
c) Violation of Banking Regulation Act
d) All the above 
e) Only a and b

12.Which of the following is NOT a function of commercial banks in India?
a) Providing no-frill services         b) Lending to weaker sections of the society
c) Operations in call money market         d) Selling National Savings Certificates
e) None of these

13.Frequent changes in the cost of which of the following commodities at international levels push inflation upwards?
a) Foodgrains                b) Vegetables                c) Petroleum products                d) Milk
e) None of these

14.The rising star of Indian badminton, PVC Sindhu, has won her maiden Malaysian Open Grand Prix Gold title recently and has become the second Indian to reach this feat. Who among the following was the first to achieve this feat?
a) Aparna Popat             b) Jwala Gutta               c) Saina Nehwal        
d) Ashwini Ponnappa      e) None of these

15.The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has made e-filing of I-T returns mandatory for individuals earning more than Rs.5 lakh taxable income during the financial year ended March 31, 2013. Earlier e-filing was mandatory for individuals having a taxable income of more than _______.
a) Rs.6 lakh       b) Rs.8 lakh       c) Rs.10 lakh     d) Rs.15 lakh     e) None of these

16.The Central Government’s efforts to pass the food security bill in the current session of parliament have failed. Which of the following is the first state in the country to pass a food security act?
a) Uttarakhand               b) Chhattisgarh              c) Madhya Pradesh
d) Gujarat                      e) None of these

17. As per the amendments cleared by the Union Cabinet recently, which of the following categories will be provided with the benefit of low-interest loan under the amended National Rural Livelihood Mission (Aajeevika)?
a) Women Self Help Groups (SHGs)        b) Landless labourers
c) SCs and STs                                     d) Marginal Farmers       e) None of these

18.Giulio Andreotti, who died recently, was the former Prime Minister of which of the following countries?
a) Spain            b) France          c) Poland          d) Italy              e) None of these

19.The government has revealed that the National Population Policy (NPP), 2000, has been implemented with varying degrees of success across different states. The objectives of the NPP were to address the unmet need for contraception and achieving a stable population by___.
a) 2020             b) 2025             c) 2030             d) 2045             e) None of these

20.In recent past, news about money laundering made headlines frequently. It normally involves which of the following?
a) Integration of funds     b) Placement of funds     c) Layering of funds
d) All the above e) Only a and b

21.What happens when a depositor seeks to withdraw his fixed deposit prematurely from a bank?
a) Bank does not allow premature withdrawal
b) Bank charges a penalty for this
c) Bank does not charge any penalty and allows the same
d) Bank allows withdrawal but forfeits the entire interest
e) None of these

22.What is a state cheque?
a) A six month’s post - dated cheque              
b) A cheque issued without drawer’s signature
c) A cheque which has completed three months from its date of issue
e) None of these

23.In a bid to simplify the rules governing overseas investors in India, the government is planning to introduce a new classification for investors that do not come under the foreign direct investment (FDI) route. The new class is called FPI, which stands for
a) Foreign Priority Investors                     b) Foreign Portfolio Investors
c) Foreign Preferential Investors   d) Foreign Parallel Investors        e) None of these

24.Which of the following statements is/are correct?
A) British liquor giant Diageo has appointed Indian-origin Ivan Menezes as its next chief executive officer (CEO).
B) Diageo is the world’s biggest spirits group and maker of brands like Smirnoff vodka, Johnnie Walker scotch and Guinness beer.
C) Diageo had sold its 53.4 per cent share to liquor baron Vijay Mallya’s United Spirits Ltd (USL) in USD 2 million in 2012.
a) Only A          b) Only B          c) Only C          d) Only A and B             e) All A, B and C

25.Alex Ferguson has recently announced his retirement, bringing down the curtains on his glittering 26-year-old association with which of the following English football teams? He is known for his stellar role in making the club a global brand valued at $3 billion.
a) Liverpool        b) Chelsea         c) Manchester United     d) Newcastle United
e) None of these

ANSWERS
1.B     2.B     3.A     4.C     5.D    

6.D     7.D     8.D     9.A     10.B     11.B     12.D     13.C     14.C     15.C

16.B     17.A     18.D     19.D     20.D     21.B     22.C     23.B     24.D     25.C

Current Affair -1st January-2018

1. Nepal Bans Solo Climbing on Mount Everest i. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, inc...