October 04, 2013

IAS 2013 Prelims Question Paper I (with Answer Keys)

Q1. Consider the following statements: The Parliamentary Committee on Public Accounts
1. Consists of not more than 25 members of Lok Shabha
2. Scrutinizes appropriation and finance accounts of the Government
3. Examines the report of the Comptroller and Auditor General of India
Which of the above statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - C
---------------------------------------------------------------------------------------------
Q2. Consider the following Bhakti Saints:
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja
Who among the above was/were preaching when the Lodi dystany fell and Babur took over?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2
Answer - D
----------------------------------------------------------------------------------------------
Q3. With reference to the food chains in ecosystems, which of the following kinds of organism is/are known as decomposer organism/organisms?
1. Virus
2. Fungi
3. Bacteria
Select the correct answer using the options given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - B
----------------------------------------------------------------------------------------------
Q4. The most important fishing grounds o fhte world are found in the regions where
(a) Warm and cold atmospheric currents meet
(b) Rivers drain out large amounts of freshwter into the sea
(c) Warm and cold oceanic currents meet
(d) Continentl shelf is undulating
Answer - C
----------------------------------------------------------------------------------------------
Q5. Which of the following is/are unique characteristic/characteristics of the equatorial forests?
1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy
2. Coexistence of large number of species
3. Presence of numerous varities of epiphytes
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
----------------------------------------------------------------------------------------------
Q6. Which of the following constitute the Capital Accounts?
1. Foreign Loans
2. Foreign Direct Investment
3. Private Remittances
4. Portfolio Investment
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q7. Consider the following historical places:
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa
Which of the above places is/are also known for mural paintings?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q8. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school:
1. Sankhya does not accept the theory of rebirth or transmigration of soul.
2. Sankhya holds that it is the self knowledge that leads to liberation and not any exterior ifluence or agent.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer - B
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q9. In context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the parliamentary government?
1. Members of the cabinet are members of the Parliament.
2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
3. Cabinet is headed by the Head of the state.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q10. The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is/re the reason/reasons?
1. Thermal difference between land and water
2. Variation in altitude between continents and oceans
3. Presence of strong winds in the interiors
4. Heavy rains in the interior as compared to coasts
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Q11. Which of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3. Low ash fusion temperature
Select the correct answer using codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q12. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1. They are generally red in colour
2. They are rich in nitrogen and potash
3. They are well developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and Cashew nuts grow well on these soils.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3 only
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q13. Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds
2. Mica occurs in abundance in Kodarma
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) None
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q14. Consider the following crops:
1. Cotton
2. Groundnut
3. Rice
4. Wheat
Which of these are Kharif crops?
(a) 1 and 4
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q15. “Climate us extreme, rainfall is scanty and the people used ti be nomadic herders.” The above statement best describes which of the following regions?
(a) African Savannah
(b) Central Asian Steppe
(c) North American Prairie
(d) Siberian tundra
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q16. Consider the following statements:
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bond-holders.
Which of the statements given is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q17. Disguised unemployemnt generally means
(a) Large number of people remain unemployed
(b) Alternative employment is not available
(c) Marganical productivity of labour is zero
(d) Producitivty of workers is low
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q18. Consider the following statements:
1. The council of ministers in the centre shall be collectively responsible to the parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.
3. The Prime Minister shall communicate to the president about the proposals for legislation.
Which of the statements given is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D ------------------------------------------------------------------------------------------------
Q19. Consider the following statements:
1. National Development Council is an organ of the Planning Commission.
2. The Economic and Social Planning is kept in the Concurrent List in the Constitution of India.
3. The constitution of India prescribes that Panchayats should be assigned the task of preparation of plans for economic development and social justice.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q20. Consider the following statements:
1. The Chairman and Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not the members of that House.
2. While the nominated members of the two Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the Right to vote in the election of the Vice-President.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q21. With reference to National Legal Services Authority, consider the following statements:
1. Its objective is to provide free and competent legal services to the weaker sections of the society on the basis of equal opportunity.
2. It issues guidelines for the State Legal Services Authorities to implement the legal programmes and schemes throughout the country.
Which of the statements given above is/are are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q22. During a thunderstorm, the thunder in the skies is produced by the
1. Meeting of cumulonimbus clouds in the sky
2. Ighting that separates the nimbus clouds
3. Violent upward movement of air and water particles
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None of the above produces the thunder
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q23. Consider the following pairs: Tribe State
1. Limboo (Limbu) : Sikkim
2. Karbi : Himahal Pradesh
3. Dongaria Kondh : Odisha
4. Bonda : Tamil Nadu
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------
Q24. Consider the following liquid assets:
1. Demand deposits with the banks
2. Time deposits with the banks
3. Savings deposits with the banks
4. Currency
The correct sequence of these assets in the decreasing order of liquidity is
(a) 1-4-3-2
(b) 4-3-2-1
(c) 2-3-1-4
(d) 4-1-3-2
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q25. In the context of Indian economy, ‘Open Market Operations’ refers to
(a) Borrowing by scheduled banks from the RBI
(b) Lending by commercial banks to industry and trade
(c) Purchase and sale of government securities by the RBI
(d) None of the above
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q26. Priority sector Lending by banks in India onstitutes the lending to
(a) Agriculture
(b) Micro and small enterprises
(c) Weaker sections
(d) All of the above
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q27. Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?

(a) Engineering
(b) Paper and pulp
(c) Textiles
(d) Thermal power
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q28. To obtain full benefits of demographic dividend, what should India do?
(a) Promoting skill development
(b) Introducing more social security schemes
(c) Reducing infant mortality rate
(d) Privatization of higher education
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q29. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called ‘Tribhanga’ has been a favourite of India artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?
(a) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck.
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters
(c) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism.
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q30. Annie Besant was
1. Responsibel for starting the Home Rule Movement
2. The founder of the Theosophical Society
3. Once the President of the Indian National Congress
Select the correct statement/statements using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q31. The Ilbert Bill controvesy was related to the
(a) Imposition of certain restrictions to carry arms by the Indians
(b) Impostion of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) Removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trail of Europeans
(d) Removal of a duty on imported cotton cloth
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q32. A rise in general level of prices may be caued by
1. An increase in the money supply
2. A decrease in the aggregate level of output
3. An increase in the effective demand
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D ------------------------------------------------------------------------------------------------
Q33. Which one of the following groups of items is included in India’s foreign-exchange reserves?
(a) Fireign-currency assests, Special Drawing Rights (SDRs) and laons from foreign countries.
(b) Foreign-currency assets, gold holdings of the RBI and SDRs
(c) Foreign-currency assets, laons from the World Bank and SDRs
(d) Foreign-currency assets, gold holdings of the RBI and loans from the World Bank
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------
Q34. Which one of the following is likely to be the most inflationary in its effect?
(a) Replayment of public debt
(b) Borrowing from the public to finance a budget
(c) Borrowing from banks to finance a budget deficit
(d) Creating new money to finance a budget deficit
Answer - D
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q35. Supply of money remaining the same when there is an increase in demand for money, there will be
(a) A fall in the level of prices
(b) An increase in the rate of interest
(c) A decrease in the rate if interest
(d) An increase in the lvel of income and employment
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q36. Fruits stored in a cold chamber exhibit longer storage life becaise
(a) Exposure to sunlight is prevented
(b) Concentration of carbon dioxide in the environment is increased
(c) Rate of respiration is decreased
(d) There is an increase in humidity
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q37. Consider the following fauna of India:
1. Gharial
2. Leatherback turtle
3. Swamp deer
Which of the above is/are endangered?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q38. Ball bearings are ued in bicycles, cars etc., because
(a) The actual area of contact between the wheel and axle is increased
(b) The effective area of contact between the wheel and axle is increased
(c) The effective area of contact between the wheel and axle is reduced
(d) None of the above statements is correct
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q39. Consider the following phenomenon:
1. Size of the sun at dawn
2. Colour of the sun at dawn
3. Moon being visible at dawn
4. Twinkle of stars in the sky
5. Polestar being visible in the sky
Which of the above are optical illusions?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3, 4 and 5
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 5
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q40. Rainbow is produced when sunlight falls on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal reflection
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q41. Many transplanted seedling do not grow because
(a) The new soil does ot contain favourable minerals
(b) Most of the root hairs grip the new soil too hard
(c) Most of the root hairs are lost during transpiration
(d) Leaves get damaged during transplantation
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q42. Economic growth in country X will necessarily have to occur if
(a) There is technical progress in the world economy
(b) There is population growth in X
(c) There is capital formation in X
(d) The volume of trade grows in the world economy
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q43. Which of the following statements is/are correct?
1. Viruses lack enzymes necessary for generation of energy.
2. Viruses can be cultured in any synthetic medium.
3. Viruses are transmitted from one organism to another by biological vectors only.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q44. Which of the following leaf modifications occurs/occur in the desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves or no leaves
3. Thorns instead of leaves
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
 ------------------------------------------------------------------------------------------------
Q45. The known forces of nature can be divided into four classes, viz., gravity, electromagnetism weak nuclear force and strong nuclear force. With reference to them, which one of the following statements is not correct?
(a) Gravity is the strongest of the four
(b) Electronmagnetism acts only on paticles with an electric charge
(c) Weak nuclear force causes radioactivity
(d) Strong nuclear force holds protons and neutrons inside the nucleus of an atom
Answer - A
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q46. The efforts to detect the existence of Higgs Boson particle have become frequent news in the recent past. What is/are the importance/importances of discovering this particle?
1. It will enable us to understand as to why elementary particles have mass
2. It will enable us in the near future to develop the technology of transferring matter from one point to another without transferring the physical space between them.
3. It will enable us to create better fuels for nuclear fission.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q47. Mycorrhizal biotechnology has been used in rehabilitaing degarded sites because mycorrhiza enables the plants to
1. Resist drought and increase absorptive area
2. Tolerate extremes of pH
3. Resist disease infestation
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q48. Who among the following constitute the National Development Council?
1. The Prime Minister
2. The Chairman, Finance Commssion
3. Minister of the Union Cabinet
4. Chief Ministers of the States
Select the correct answer using the codes given blow.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q49. The national income of a country for a given period is equal to the
(a) Total value of goods and services produced by the nationals
(b) Sum of toal consumption and investment expenditure
(c) Sum of persona income of all individuals
(d) Money value of final goods and services produced.
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q50. Which of the following grant/grants direct credit assistance to rural households?
1. Regional Rural banks
2. National Bank for Agriculture and Rural Development
3. Land Development Banks
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q51. What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Shabha?
(a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommensations of the Rajya Shabha
(b) The Lok Sabha cannot consider the Bill firther
(c) The Lok sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsidration
(d) The president may call a joint sitting for passing the Bill
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q52. Which of the following statements is correct?
(a) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more States at the same time
(b) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the judges of the Supreme Court are appointed by the President
(c) No procedure has been laid down in the Constiturion of India for the removal of a Governor from his/her post
(d) In the case of a Union Territory having a legislative sctup, the Chief Minister is appointed y the Lt. Governor on the bais of majority support
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q53. Which one of the following pairs correctly matched?
Geographical Feature Region
(a) Abyssinian Plateau : Arabia
(b) Atlas Mountains : Northern-Western Africa
(c) Guiana Highlands : South-Western Africa
(d) Okavango Basin : Patagonia
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q54. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:
1. The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
2. The Barabar rockcut caves were originally made for Ajivikas by the Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q55. Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred
1. Across different species of plants
2. From animals to plants
3. From microorganisms to higher organisms
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q56. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties are feries and barrier stations.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q57. Consider the following:
1. Star tortoise
2. Monitor lizard
3. Pygmy hig
4. Spider moneky
Which of the above are naturally found in India?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q58. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some partsof India?
1. Arsenic
2. Sorbitol
3. Fluoride
4. Formaldehyde
5. Uranium
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 4 and 5 only
(c) 1, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q59. With reference to Indian History, the members of the Constituent Assembly from the Provinces were
(a) Directly elected by the people of those Provinces
(b) Nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(c) Elected by the Provincial Legislative Assemblies
(d) Selected by the Government for their expertise in constitutional matters.
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q60. Consider the following animals:
1. Sea cow
2. Sea horse
3. Sea lion
Which of the bove is/are mammal/mammals?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - B
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q61. Consider the following statements:
1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only.
2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India.
Which of the statements given is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q62. Consider the following statements: Attorney general of India can
1. Take part in the proceedings of the LokSabha
2. Be a member of a committee of the Lok Sabha
3. Speak in the Lok Sabha
4. Vote in the Lok Sabha
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Answer - D
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q63. With reference to the usefulness of the by-products of sugar industry, which of the following statements is/are correct?
1. Bagasse can be used as biomass fuel for the generation of energy
2. Molasses can be used one of the feedstocks for the production of synthetic chemical fertilizers.
3. Molasses can be used for the production of ethanol.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q64. Variations in the length of daytime and nighttime from season to season are due to
(a) The earth’s rotation on its axis
(b) The earth’s revolution round the sun in elliptical manner
(c) Latitudinal position of the place
(d) Revolution of earth on a tiltd axis
Answer - D ------------------------------------------------------------------------------------------------
Q65. The Narmada River flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1. It occupies a linear rift valley
2. It flows between the vindhyas and satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q66. On the planet earyh, most of the freshwater exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion
(a) Is found in atmosphere as moisture and clouds
(b) Is found in freshwater lakes and rivers
(c) Exists as groundwater
(d) Exists as soil moisture
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q67. Consider the following pairs:
1. Nokere bio-sphere reserve : garo hills
2. Logtak (loktak) lake : barail range
3. Namdapha national park : dafla hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q68. Consider the following:
1. Eletomagnetic radiation
2. Geothernal energy
3. Grabitional force
4. Plate movements
5. Rotation of the earth
6. Revolution of the earth
Which of the abive are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 1, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 6 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6
Answer - C
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q69. Which of the following bodies does not/ do not find mention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q70. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
(a) The reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third
(b) The grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
(c) The uprooting of Zamindari system and the end of serfdom
(d) Writing off all peasant debts
Answer - A
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q71. The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties
(a) with the consent of all the majority of states
(b) with the consent of the majority of states
(c) with the consent if the states concerned
(d) without the consent of any state
Answer - D
 ------------------------------------------------------------------------------------------------
Q72. The grasslands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of
(a) insects and fungi
(b) limited sunlight and paucity of nutrients
(c) water limits and fire
(d) none of the above
Answer - C
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Q73. Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?
(a) Oceans, lakes, grasslands, mangroves
(b) Mangroves, oceans, grasslands, lakes
(c) Mangroves, grasslands, lakes, oceans
(d) Oceans, mangroves, lakes, grasslands
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q74. Contour bounding is a method of soil conservation used in
(a) desert margins, liable to strong wind action
(b) low flat plians, clode to stream courses, liable to flooding
(c) scrublands, liable to spread of weed growth
(d) none of the above
Answer - D
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Q75. The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
(a) to provide self-governance
(b) to recognize traditional rights
(c) to create autonomous regions in tribal areas
(d) to free tribal people from exploitation
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q76. Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?
(a) State Forest Department
(b) Distrcit Collector/Deputy Commissioner
(c) Tahsildar/Block Development Officer/Mandal Revenue Officer
(d) Gram Sabha
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q77. Impoper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by
(a) Bacteria
(b) Protozoa
(c) Moulds
(d) Viruses
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q78. ‘Economic Justice’ as one of the objective of the Indian Constitution has been provided in
(a) The Preamble and the Fundamental Rights
(b) The Preamble and the Directive Princoples of State Policy
(c) The Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(d) None of the above
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q79. Due to improper/indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released in the environment as e-waste?
1. Beryllium
2. Cadmium
3. Chromium
4. Heptachlor
5. Mercury
6. Lead
7. Plutonium
Select the correct answer usng the codes given below.
(a) 1, 3, 4, 6 and 7 only
(b) 1, 2, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 7 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q80. Acid rain is caused by yhr pollution of the environment by
(a) Carbon dioxide and nitrogen
(b) Carbon dioxide and carbon monoxide
(c) Ozone and carbon dioxide
(d) Nitrous oxide and sulphur dioxide
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q81. With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements:
1. Afood chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other
2. Food chains are found within the populations of a species
3. A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q82. Consider the following pairs: National park River flowing through the park
1. Corbet National Park : Ganga
2. Kaziranga National Park : Manas
3. Silent Valley Park : Kaveri
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 1 and 3
(d) None
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q83. Consider the following organisms:
1. Agaricus
2. Nostoc
3. Spirogyra
Which of the above is/are used as biofertilizer/biofertilizers?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q84. Which of the following adds/add nitrogen to the soil?
1. Excretion of urea by animals
2. Burning of coal by man
3. Death of vegetation
Select the correct anwerusing the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q85. In which of the following States is lion-tailed macaque found in its natural habitat?
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer - A
---------------------------------------------------------------------------------------
Q86. Some Budhist rock-out caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q87. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
(a) The extinction of the flame of desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A state of bliss and rest
(d) A mental stage beyond all comprehension
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q88. According yo the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles of State Policy
(d) Fundamental Rights and Fundamental Duties
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q89. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) India never wanted the review of the working of the Act of 1919
(b) Simon Commission recommended the abolition of Dyarchy (Diarchy) in the Provinces
(c) There was no Indian member in the Simon Commission
(d) The Simon Commission suggested the parittion of the country
Answer - C
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q90. Quit India movement was launched in response to
(a) Cabiney Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q91. The balance of payments of a country is a systematic record of
(a) All import and export transactions of a country during a given period of time, normally a year
(b) Goods exported from a country during year
(c) Economic transaction between the government of one country to another
(d) Capital movements from one country to another
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q92. The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of
1. Liquidity of assets
2. Branch expansion
3. Merger of banks
4. Winding-up of banks
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 4
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q93. An increase in the Bank Rate generally indicates that the
(a) Market rate of interest is likely to fall
(b) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
(c) Central Bank is following an easy money policy
(d) Central Bank is following a tight money policy
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q94. In India, deficit financing is used for raising resources for
(a) Economic development
(b) Redemption of public debt
(c) Adjusting the balance of payments
(d) Reducing the foreign debt
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q95. Which of the following characterizes/characterize the people of Indus Civilization?
1. They possessed great palaces and temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct statement/statements using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the statements given above is correct
Answer – A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q96. Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1. Chokangunya
2. Hepatitis B
3. HIV-AIDS
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - B
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Q97. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance
2. Every object, even the smallest particle has a soul
3. Karma is the bane of the soul and must be ended
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - D
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q98. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms?
(a) Ecotone
(b) Ecological niche
(c) Habitat
(d) Home Range
Answer - B
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q99. Photochemcial Smog is a resultant of the reaction among
(a) NO2, O3 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(b) CO, O2 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(c) CO, CO2 and NO2 a low temperature
(d) High concentration of NO2, O3 and CO in the evening
Answer - A
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Q100. Consider the following minerals:
1. Clacium
2. Iron
3. Sodium
Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer - C

Current Affair -1st January-2018

1. Nepal Bans Solo Climbing on Mount Everest i. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, inc...