October 05, 2013

MCQ on World History: Set 1

1.When did the Second World War end?
A. 1918
B. 1946
C. 1939
D. 1945
Answer : [D]



2.Saint Simon, Charles Fourier and Robert Owen were
A. Renaissances artists
B. Activities in the American war of independence
C. Portuguese Navigator
D. Early Socialist
Answer : [D]

3.The Boston Tea Party took place in
A. 1776
B. 1773
C. 1774
D. 1770
Answer : [B]

4.Who was the Head of the provincial government of Russia in 1917 ?
A.Nicolas II
B. Vladimir Iiych Lenin
C. Leon Trotsky
D. Kerensky
Answer : [C]

5.Which of the following was the main feature of European Renaissance ?
A. Domination of the Church and religion
B. Spread of Christianity outside Europe
C. Position
D. It brought back the classic ideals in literature, painting and architecture
Answer : [D]



6.Renaissance started first in
A. Russia
B. England
C. France
D. Italy
Answer : [D]

7.Which of the following is not true of the European renaissance ?
A.It was a intellectual movement
B. It Found expression in the revival of the study of ancient Greco-Roman classics.
C. It Found expression in the revival of the study of ancient Greco-Roman classics.
D. It developed interest in science and fostered a spirit of adventure
Answer : [C]

8.The Last Supper, a famous renaissance painting was a master piece of
A. Leonardo da Vinci
B. Raphael
C. Michael Angelo
D. Titian
Answer : [A]

9.With which of the following is the term Liberty, Equality and Fraternity associated ?
A. Industrial Revolution
B. Russian Revolution
C. French Revolution
D.Olympic Games
Answer : [C]

10.The author of the American Declaration of Independence was
A. Lafayette
B. George Washington
C. Jefferson
D. Thomas Paine
Answer : [C]

11.Which of the following events symbolized the fall of autocracy during the course of French Revolution ?
A. The fall of Bastille on 14th july, 1789
B. Execution of the King and Queen
C. Mass execution by the guillotine in 1792
D. The meeting of the state's General on 17th june, 1789
Answer : [a]

12.Which style of painting was used by early renaissance artists ?
A. Greco-Roman
B. Portuguese Navigator
C. Gothic
D. Catholic Art
Answer : [A]

13.The Industrial Revolution in the last quarter of the eighteenth century in England first affected the
A. Cotton textiles industry
B. Iron and steel industry
C. Shipping Industry
D. Coal mining industry
Answer : [A]

14.Which year is associated with the outbreak of world war II ?
A.1937
B. 1939
C. 1938
D.1935
Answer : [D]

15.Who among the following commanded the American force during American war of independence ?
A. Thomas Jefferson
B. George Washington
C. Hamilton
D. Theodore Roosevelt
Answer : [B]






16.Among the four political parties listed below, which one was the last to be formed ?
A. The Indian National Congress
B. The Republican Party in the U.S.A
C. The Conservative Party in Britain
D. The Democratic Party in U.S.A
Answer : [A]

17.The ideas of Liberty, Equality and Fraternity were Emphasized by
A.Locke
B.Rousseau
C. Hobbs
D. Montesquieu
Answer : [B]

18.Who among the following commanded the American force during American war of independence ?
A. Hamilton
B. Theodore Roosevelt
C. Thomas Jefferson
D. George Washington
Answer : [D]

19.The European Renaissance of the fifteenth century is noted for great advances in
A. Medicine
B. Art and Architecture
C. Engineering
D.Mathematics
Answer : [B]

20.Who among the following were known as physiocrates at the time of French Revolution ?
A. The Nobility
B. Medical Professionals
C. The Clergy
D. Economist
Answer : [D]

21.The Industrial Revolution First took place in
A. France
B. Germany
C. England
D. America
Answer : [C]

22.Guernica, the world famous painting was painted by
A. Van Gogh
B. Picasso
C. Michelangelo
D. Leonardo-da-Vinci
Answer : [B]




23.The author of the New Deal was
A. President Franklin Delano Roosevelt
B. President Theodore Roosevelt
C. President John Kennedy
D. President Woodrow Wilson
Answer : [A]

24.The book Social Contract was written by
A.Voltaire
B. Diderot
C.Rousseau
D.Aristotle
Answer : [C]

25.The Renaissance scientist who explained how planets moved around the sun was
A. Gutenberg
B. Kepler
C. Rabelais
D. Francis Bacorr
Answer : [B]

Current Affair -1st January-2018

1. Nepal Bans Solo Climbing on Mount Everest i. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, inc...