April 20, 2014

Current Affair Power Capsule 1 for SBI PO ( First set of 160 selected MCQ)

Govind Mishra
1. The second Hindi writer to receive Saraswati Samman award 2013 is _____.
a) Harivansh Rai Bachchan
b) Govind Mishra
c) Gopal Singh Nepali
d) Hari Joshi
Answer : b) Govind Mishra





2.RSPB won Senior Women Hockey National championship by defeating ____.
a) Punjap
b) Bhopal
c) Hariyana
d) Jharkhand
Answer : c) Hariyana

3.On 23 March 2013, Vandana Foundation launched AQUATM in ____.
a) Mumbai
b) Bangalore
c) Chennai
d) Hyderabad
Answer : a) Mumbai

4.Instant Money Transfer (IMT) scheme was launched by _____ in Mumbai.
a) State Bank of Mysore
b) Bank of Borada
c) Bank of India
d) DNS Bank
Answer : c) Bank of India

5.The book titled "Lal Bahadur Shastri: Lessons in Leadership" was written by Pavan Choudary was released on ____.
a) 23 March 2014
b) 25 March 2014
c) 1 April 2014
d) 15 March 2014
Answer : a) 23 March 2014





6.Indian Ordiance factory launched a lightweight revolver for woman named _____.
a) Ruger LCR
b) SwissMiniGun
c) LeMat
d) Nirbheek
Answer : d) Nirbheek

7.The third National Photography Awards was given to ___ photojournalists.
a) 10
b) 13
c) 15
d) 12
Answer : b) 13

8.The Third Nuclear Security Summit 2014 was held in ___.
a) Jakarta, Indonesia
b) Cairo, Egypt
c) The Hague, Netherlands
d) Osaka, Japan
Answer : c) The Hague, Netherlands

9.____ was appointed as the new Revenue Secretary.
a) R.S. Gujral
b) Rajiv Takru
c) Sunil Mitra
d) Sumit Bose
Answer : b) Rajiv Takru

10.Bhaag Milkha Bhaag flim was screened as a part of the seventh Asian Film Festival 2014 in ____.
a) Germany
b) kuwait
c) Saudi Arabia
c) Singapore
Answer : c) Saudi Arabia

11.The Pritzker Architecture prize 2014 is won by ____.
a) Shigeru Ban
b) Wang Shu
c) Toyo Ito
d) Peter Zumthor
Answer : a) Shigeru Ban

12.India won 3rd South Asian Handball Championship by defeating ____.
a) Afghanistan
c) Nepal
c) Bangladesh
d) Pakistan
Answer : d) Pakistan

13.The first state to declare no smoking area in elections booth is ____.
a) Himachal Pradesh
b) Jammu and Kashmir
c) West Bengal
d) Gujarat
Answer : b) Jammu and Kashmir

14.WHO certified India as ____ country.
a) Autism
b) Measles
c) Polio
d) Jaundice
Answer : c) Polio

15.The Spice Board of India has announced its export has increased by _______ percentage.
a) 45
b) 41
c) 35
d) 42
Answer : b) 41

16.____ was appointed as Interim President of BCCI.
a) Sachin Tendulkar
b) Kabil Dev
c) Sunil Gavaskar
d) Ganguly
Answer : c) Sunil Gavaskar

17.Astronomers discovered first ever miniature planet with two rings is named as ____.
a) Charkilo
b) GM Aurigae
c) Lynds 1551
d) TW Hydrae
Answer : a) Charkilo

18.Heena Sidhu won ____ medal in 10m Air Pistol Women final of ISSF World Cup.
a) Bronze
b) Gold
c) Silver
d) None of these
Answer : c) Silver

19.When did Earth Hour was celebrated across the world?
a) 23 March 2014
b) 15 March 2014
c) 8 March 2014
d) 29 March 2014

Answer : d) 29 March 2014

20."Polling at your Fingertips" - SMS based service is launched in ____.
a) Shillong, Meghalaya
b) Hyderabad, AndhraPradesh
c) Cochin, Kerala
d) Pune, Maharashtra
Answer: a) Shillong, Meghalaya

21. National Cycling Academy was inaugurated by Jitendra Singh the Sports Minister in ______.
a) Kolkata
b) Bangalore
c) Lucknow
d) New Delhi
Answer : d) New Delhi

22.World Dentist Day was celebrated on _____.
a) Mar 1
b) Mar 8
c) Mar 6
d) Mar 4
Answer : c) Mar 6

23.Chief Financial Officer(CFO) of Spicejet is _____.
a) R.Neelakantan
b) S.L. Narayanan
c) Ashwini Phadnis
d) None of these
Answer : a) R.Neelakantan

24.South African cricketer who announced retirement from International cricket is ______.
a) Dale Steyn
b) Greame Smith
c) Jacques Kallis
d) Robin Peterson
Answer : b) Greame Smith

25.CFO of Apple who announced his retirement on 4 Mar 2014 is _____.
a) Ronald Wayne
b) Luca Maestri
c) Steve Wozniak
d) Peter Oppenheimer
Answer : d) Peter Oppenheimer

26. International Women of Courage award is won by ______.
a) Roshika Deo
b) Laxmi
c) Fatimata Toure
d) Beatrice Mtetwa
Answer : b) Laxmi

27. Child Protection Day was observed first by the state _____.
a) Assam
b) Bihar
c) Kerala
d) Tamil Nadu
Answer : a) Assam

28. Fixed Deposit interest rate was increased _____ percent by post office.
a) 0.5
b) 0.8
c) 0.75
d) 0.2
Answer : d) 0.2

29.In 16th Asian Youth Weightlifting Championship, Rangala Venkat Rahul won _____.
a) 1 Gold & 1 Silver
b) 2 Gold & 1 Silver
c) 1 Gold & 1 bronze
d) 2 Gold & 1 bronze
Answer : b) 2 Gold & 1 Silver

30.From 1 Apr 2014, the new CEO of Vedanta Resource is ______ .
a) Tom Albanese
b) Mahendra Singh Mehta
c) Anil Agarwal
d) None of these
Answer : a) Tom Albanese

31.Phantom, first 3D model human finger print was developed by Indian-American Scientist _____ .
a) Vamsi Mootha
b) Chitranjan Singh Ranawat
c) Rangaswamy Srinivasan
d) Anil Jain
Answer : d) Anil Jain

32. Avaya's Managing Director For India is _____.
a) Tim Gentry
b) Priyadarshi Mohapatra
c) Alan Baratz
d) Andrew Shepperd
Answer : b) Priyadarshi Mohapatra

33. Asha Kiran, a health insurance policy for girl child is introduced by ______.
a) Life Insurance Corporation
b) Oriental Insurance Company
c) New India Assurance Company
d) United India Insurance Company
Answer : c) New India Assurance Company

34.68th Santosh Trophy Football was won by ______.
a) Mizoram
b) Railways
c) West Bengal
d) Tamil Nadu
Answer : a) Mizoram

35.Windham Campbell Literature Prize 2014 was won by the Indian Writer ____.
a) Ashwin Sanghi
b) Anita Desai
c) Pankaj Mishra
d) Hemant Shesh
Answer : c) Pankaj Mishra

36.National Spelling Bee Competition was won by Indian-American student ____.
a) Arvind Mahankal
b) Kush Sharma
c) Sophia Hoffman
d) None of these
Answer : b) Kush Sharma

37.In 7th Asian Air Gun Championship, women's Air pistol event is won by _____.
a) Chia Ying Wu
b) Heena Sidhu
c) Wadha Al Balushi
d) Shweta Chaudhary
Answer : b) Heena Sidhu

Note : Men's Air pistol event is won by Chain Singh.

38.First Android phone launched by Nokia is ____.
a) Nokia Asha
b) Nokia Lumia
c) Nokia Andro
d) Nokia X
Answer : d) Nokia X

39.Chairman of Financial Planning Standards Board India (FPSB) is _____.
a) Justice (Retd.) BN Srikrishna
b) Dhirendra Swarup
c) Ranjeet S Mudholkar
d) None of these
Answer : a) Justice (Retd.) BN Srikrishna

40.Chairman and Managing Director of Allahabad Bank is ______.
a) Prabhakar
b) Rakesh sethi
c) Mallya
d) Adarsh Kishore
Answer : b) Rakesh sethi

41.IPL 2014 to be held in _____.
a) UAE, Bangladesh and India
b) USA, Orissa and India
c) UK, Russia and south Africa
d) Australia, Germany and Europe
Answer : a) UAE, Bangladesh and India

42.The first two states to issue plastic photo identity card for election in India is ____.
a) West Bengal and Gujarat
b) Orissa and Punjab
c) Nagaland and Assam
d) Maharashtra and Assam
Answer : c) Nagaland and Assam

43.World's Kidney day was observed on ___.
a) Wednesday of February
b) Tuesday of March
c) Monday of January
d) Thursday of March
Answer : d) Thursday of March

44.Templeton prize of 2014 is won by ____.
a) Tomas Halik
b) Desmond Tutu
c) Fransisco J.ayala
d) Bernard d'Espagnat
Answer : a) Tomas Halik

45.Researchers have discovered the largest ever yellow hyper giant star ____.
a) RH 5171 B
b) HR 5177 A
c) HR 5171 A
d) HS 5171 A
Answer : c) HR 5171 A

46.The World's largest arms importer is _____.
a) Russia
b) USA
c) India
d) Germany
Answer : c) India

47.A robot which can swim like a fish is developed by ____.
a) Andrew Marchese
b) David Fatal
c) Christine Fleming
d) Hao Li
Answer : a) Andrew Marchese

48.India was ranked ____ in spam e-mails export.
a) fifth
b) tenth
c) third
d) fourth
Answer : d) fourth

49.SEBI inaugurated its local office at Ranchi, Jharkhand on ___.
a) 15 March 2014
b) 19 March 2014
c) 12 March 2014
d) 5 March 2014
Answer : b) 19 March 2014

50.RBI extended ____ scheme to import gold to five private banks.
a) 20:80
b) 80:20
c) 60:40
d) 70:30
Answer : b) 80:20

51.World Sparrow day was observed on ____.
a) 21 March
b) 22 March
c) 20 March
d) 1 March
Answer : c) 20 March

52.An artificial heart which beats in animals is developed by ____.
a) Pierre Curie
b) Henry Moseley
c) Anders Celsius
d) Ali Khademhosseini
Answer : d) Ali Khademhosseini

54.At present president of Indian Journalist's Association is ___.
a) Sundar Kabaddi
b) Aditi Khanna
c) K S Shelvanka
d) Tarapada Basu
Answer : b) Aditi Khanna
Note: Aditi Khanna is the first women president of Indian Journalist's Association

55.International Forest Day is observed on ____.
a) 20 March
b) 21 March
c) 21 February
d) 15 March
Answer : b) 21 March

56.The Sahara Testaments was written by _____.
a) Pete Hamill
b) Michio Kaku
c) Debastian faulks
d) Tade Ipadeola
Answer : d) Tade Ipadeola

57.World Poetry Day is celebrated on ____.
a) 20 March
b) 25 January
c) 21 March
d) 20 March
Answer : c) 21 March

58.Indian Journalist who received digital Activism Award 2014 is _____.
a) Shubranshu Choudhary
b) Dakshinaranjan Basu
c) Praful Bidwai
d) Vikram Chandra
Answer : a) Shubranshu Choudhary

59.Who has been selected for G D Birla Award 2013?
a) Nibir Mandal
b) Physicist Rajesh Gopakumar
c) Sriram Ramaswamy
d) D.D. Sarma
Answer : b) Physicist Rajesh Gopakumar

60.World Water Day is observed on ____.
a) 21 March
b) 20 March
c) 22 March
d) 25 March
Answer : c) 22 March

61._____ became the first person to win three gold medals in Tri-series shooting held at Hague, Netherlands.
a) Jaspal Rana
b) Anjali Bhagwat
c) Abhinav Bindra
d) Randhir Singh
Answer : c) Abhinav Bindra

62.Which of the following bank has signed three health insurance pacts with New Delhi Assurance Company?
a) Punjab National Bank
b) Bharatiya Mahila Bank (BMB)
c) Indian Bank
d) Indian Overseas Bank (IOB)
Answer : b) Bharatiya Mahila Bank (BMB)

63.A book title called "The Meaning of Success: Insights from Women" is released by ___.
a) Cambridge University
b) Oxford University
c) California University
d) Columbia University
Answer : a) Cambridge University

64.International Mother Language Day was observed on ____.
a) 5 February
b) 24 January
c) 15 January
d) 21 February
Answer : d) 21 February

65.Dr. Hemant Thatte developed a solution named SOMAH used to preserve ____.
a) Blood
b) Organs
c) Chemical solution
d) None of these
Answer : b) Organs
Note: SOMAH solution could preserve a donated organ for up to a week before transplant.

66.Sun Edison, a US-based solar firm has announced to set up 18MW solar park in ___.
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Gujarat
Answer : b) Tamil Nadu

67.Who has won the protein Science Young Investigator Award 2013?
a) Andy Gilday
b) Daniel Waind
c) John Kirkland
d) Madan Babu
Answer : d) Madan Babu

68.World's fastest car is ____.
a) Toyota Corolla
b) Hyundai Elantra
c) Venom GT
d) Wuling Sunshine
Answer : c) Venom GT
Note : Engineers of US Firm Hennessey have developed with a speed of 435 kilometers per hour.

69.Unmanned Aircraft started to fly over Wiltshire by British Army on 25 Feb 2014 is ____.
a) Venom NF.2
b) Buccaneer S.2
c) Canberra TT.18
d) The Watchkeeper
Answer : d) The Watchkeeper

70.An Indian - American Scientist who developed a cheap paper test to diagnose cancer is ____.
a) Rangaswamy Srinivasan
b) Sangeeta Bhatia
c) Ramesh Agarwal
d) Ravi Jagannathan
Answer : b) Sangeeta Bhatia

71.The book titled Water,Peace and War - Confronting the Global Water Crisis is released by __.
a) The Prime Minister of India
b) The President of India
c) The Vice President of India
d) The Defence Minister of India
Answer : c) The Vice President of India
Note: The book is written by Barhma Chellaney.

72.At Present Prime Minister of Italy is ____.
a) Matteo Renzi
b) Enrico Letta
c) Mario Monti
d) Massimo D'Alema
Answer : a) Matteo Renzi

73.The largest solar power Plant of India was launched in ____.
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Madhya Pradesh
d) Maharashtra
Answer : c) Madhya Pradesh

74.Who was appointed as the chief of ONGC ?
a) Deepak Nayyar
b) Dinesh sarraf
c) A Giridhar
d) P Uma shankar
Answer : b) Dinesh sarraf

75.Who has won the National Billiard Championship title?
a) Alok Kumar
b) B. Bhaskar
c) Sourav Kothari
d) None of these
Answer : c) Sourav Kothari

76.Who has been elected as the new chairman of ICC from July 2014 onwards?
a) Srinivasan
b) Sharad Pawar
c) Alan Isaac
d) Ray Mali
Answer : a) Srinivasan

77.CSO release that India's Economy to grow by ____ percent in 2013-14.
a) 3.9
b) 4.2
c) 4.9
d) 5.2
Answer : c) 4.9

78._______ become first state to achieve 100% sanitation coverage.
a) Gujarat
b) Sikkim
c) Hyderabad
d) Assam
Answer : b) Sikkim

79.Who presented Krishi Karman Awards for 2012 - 13?
a) Prime Minister
b) Governor
c) President
d) None of these
Answer : c) President of India.

80._______ become the most generous donor of America in 2013.
a) George Mitchell
b) Mark Zuckerberg
c) Michael Bloomberg
d) John and Laura Arnold
Answer : b) Mark Zuckerberg

Note : Mark Zuckerberg is the Founder and CEO of Facebook.

81.The first state to legally ban smokeless tabacco is ____.
a) Karnataka
b) Orissa
c) Gujarat
d) Assam
Answer : d) Assam

82.On 13 Feb 2014, Helpline number for North-Eastern People was launched by Delhi Police is ____.
a) 1093
b) 1073
c) 1103
d) None of these
Answer : a) 1093

83.National Women's Day of India was observed on ____.
a) 12 February
b) 14 February
c) 5 February
d) 13 February
Answer : d) 13 February

84.Who appointed as chief of BCCC?
a) Justice Mukul Mudgal
b) Justice (Retd.) Ajit Prakash Shah
c) Prof. Anand Kumar
d) Journalist Vir Sanghvi
Answer : a) Justice Mukul Mudgal

85.The longest underwater tunnel of the world is built by ____.
a) Japan
b) China
c) UK
d) Indonesia
Answer : b) China

86.World Bridge Federation (WBF) has announced World Bridge Championship to be hosted by ____ in 2015
a) USA
b) China
c) Russia
d) India
Answer : d) India

87.The 67th BAFTA Awards were given in London on ____.
a) 7 Jan 2014
b) 14 Feb 2014
c) 16 Feb 2014
d) 30 Jan 2014
Answer: c) 16 Feb 2014

Note : BAFTA - British Academy of Film and Television Arts

88.The first Chinese player ranked world No.1 in Women's Tennis Association (WTA) Doubles Ranking is ____.
a) Zheng Saisai
b) Duan Yingying
c) Li Na
d) Peng Shuai
Answer : d) Peng Shuai

89.The first zoo in India to have a breeding centre for wild dog (Dholes) is _________.
a) Nandankanan Zoological Park
b) Alipore Zoological Gardens
c) Indira Gandhi Zoological Park
d) Rajiv Gandhi Zoological Park
Answer : c) Indira Gandhi Zoological Park

90.Which state in India won National Tourism Award 2012 - 13?
a) Tripura
b) Sikkim
c) Jammu and Kashmir
d) Kerala
Answer : b) Sikkim

91.The 18th Wharton India Economic Forum (WIEF) to be held in ______ on 22 Feb 2014.
a) Pennsylvania, USA
b) Neya, Russia
c) Hamburg, Germany
d) New york, USA
Answer : a) Pennsylvania, USA

Note: The theme for WIEF 2014 is - India : Time to Reboot

92.The first Minority Cyber Village was inaugurated by K Rehman Khan in _____.
a) Kerala
b) Maharashtra
c) Karnataka
d) Rajasthan
Answer : d) Rajasthan

Note: Minister of Minority Affairs - K Rehman Khan

93.Among Oil importers India is in _____ position.
a) first
b) Second
c) third
d) fourth
Answer : c) third

94.Chairman & Managing Director (CMD) of Shipping Corporation of India is ____.
a) Arun Kumar Gupta
b) BK Mandal
c) S.Hajara
d) None of these
Answer : a) Arun Kumar Gupta

95.For British-Indian Children, India has launched ____ portal.
a) Nehru
b) Subash Chandra Bose
c) Gandhi
d) Rabindranath Tagore
Answer : c) Gandhi

96.China has marked the arrival of new year as _____.
a) Rat
b) Monkey
c) Tiger
d) Horse
Answer : d) Horse

97.Olympic Torch was lighted on _____.
a) Mount Everest, India
b) Mount Elbrus, Russia
c) Mount Monte Pissis, South America
d) Mount Mawenzi, Africa
Answer : b) Mount Elbrus, Russia

98.India's first mono train was introduced in _____.
a) Mumbai
b) Bangalore
c) Kolkatta
d) Hyderabad
Answer : a) Mumbai

99.World Wetland day was celebrated on ____.
a) Jan 30
b) Feb 1
c) Jan 28
d) Feb 2
Answer : d) Feb 2

100.Ministry of Power awarded Gold Shield for the year 2013-2014 to _____ power station.
a) Tarapur Atomic
b) Kaiga Nuclear
c) Nathpa Jhakri Hydroelectric
d) Sanjay Gandhi Thermal
Answer : c) Nathpa Jhakri Hydroelectric

101.World Cancer Day was observed on ______.
a) Jan 30
b) Feb 4
c) Jan 28
d) Feb 2
Answer : b) Feb 4

102. MD & CEO of MCX is ____.
a) Manoj Vaish
b) Nilanjan Ghosh
c) Raghavendra Prasad
d) Rakesh Ebrahimpurkar
Answer : a) Manoj Vaish

103.Chairman of the seventh pay commission is _____.
a) Vivek Rae
b) Ratin Roy
c) Justice, Ashok Kumar Mathur
d) Meena Agarwal
Answer : Justice, Ashok Kumar Mathur

104.CEO of Microsoft is _____.
a) Satya Nadella
b) Steve Ballmer
c) Bill gates
d) None of these
Answer : a) Satya Nadella

105.The tomb of Pharaonic King was found in ______.
a) Egypt
b) France
c) Africa
d) America
Answer : a) Egypt

106.Union Ministry has approved for the sale of _____percent of IOC stake to ONGC and OIL.
a) 5
b) 15
c) 10
d) 7
Answer : c) 10

107.International Grandmasters Chess Tournament was won by _____.
a) Eldar Gasanov
b) Alexander Evdokimov
c) Viswanathan Anand
d) Abhijeet Gupta
Answer : d) Abhijeet Gupta

108.India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL) has signed for infrastructure finance with______ .
a) Bank of England
b) Bank of Japan
c) Bank of Korea
d) Bank of Travancore
Answer : c) Bank of Korea

109.On 16 Jan 2014, RBI has issued 5 and 10 rupees coins bearing ____.
a) God Shiva
b) Goddess Vaishno Devi
c) Goddess Lakshmi
d) God Vishnu
Answer : b) Goddess Vaishno Devi

110.The first foreigner to receive Thiruvalluvar award is ______.
a) Yushi, Taiwanese
b) Maja Apostoloska, Macedonian
c) Adrian Arancibia, Chicano
d) Laird Barron, American
Answer : a) Yushi, Taiwanese

111.The new President of Madagascar is ______.
a) Francois Rakotozafy
b) Robinson Jean Louis
c) Hery Rajaonarimampianina
d) None of these
Answer : c) Hery Rajaonarimampianina

112.Union Finance Ministry has approved the minimal monthly pension as _____.
a) 500 Rupees
b) 1000 Rupees
c) 2000 Rupees
d) 5000 Rupees
Answer : b) 1000 Rupees

113.The first public university to accept fees payed by using Bitcoin is ______.
a) Columbia University
b) Cambridge University
c) Cumbria University
d) All of these
Answer : c) Cumbria University

114.According to NOAA and NASA the fourth warmest year is _____.
a) 2011
b) 2012
c) 2013
d) 2010
Answer : c) 2013

115.National Girl child day was celebrated on ______.
a) 23 Jan
b) 27 Jan
c) 24 Jan
d) 20 Jan
Answer : c) 24 Jan

116.Olympic Council of Asia (OCA) has recognised the Sambo, the martial art of _____ in Asian Games.
a) England
b) Russia
c) China
d) Japan
Answer : b) Russia

117.United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) has named Chilika lagoon as ______.
a) Destination Flyways
b) Airways
c) Destination Airways
d) None of these
Answer : a) Destination Flyways

118.The first woman chief of National Police Academy is _____.
a) IPS Aruna Bahuguna
b) IPS Subhas Goswami
c) IPS Kiran Bedi
d) None of these
Answer : a) IPS Aruna Bahuguna

119.In India, the first climate change theatre is opened in ______.
a) Pushpa Gujral Science City in Kapurthala, Punjab
b) Science City Kolkata, West Bengal
c) Both a & b
d) None of these
Answer : a) Pushpa Gujral Science City in Kapurthala, Punjab

120.Imperium was owned by _____.
a) Yahoo
b) Microsoft
c) Google
d) Apple
Answer : c) Google

121.On 8 Jan 2014, branch of IIT was opened at _____ .
a) Tokyo, China
b) New York,US
c) London, Britain
d) Kuala Lumpur, Malaysia
Answer : d) Kuala Lumpur, Malaysia

122.Little Eye Labs was acquired by ______.
a) Google
b) Facebook
c) Twitter
d) Yahoo
Answer : b) Facebook

123.The former Ranji Trophy Cricketer of Mumbai, who died on 8 Jan is _____ .
a) Vishwanath Ramachandra
b) Wasim Jaffer
c) Pravin Tambe
d) None of these
Answer : a) Vishwanath Ramachandra

124.The committee that was set to suggest raise of domestic oil & gas output is ______.
a) Rajinder Sachar Committee
b) Kelkar Committee
c) Ashok Mehta Committee
d) Naresh Chandra Committee
Answer : b) Kelkar Committee

125.Mill Gate Price Scheme (MGPS) was renamed as ______.
a) Yarn Reproduce Scheme (YRS)
b) Yarn Product Scheme (YPS)
c) Yarn Supply Scheme (YSS)
d) None of these
Answer : c) Yarn Supply Scheme (YSS)

126.Twitter co-founder, Biz Stone has introduced a mobile service called _____.
a) Jelly
b) ServiceMax
c) Android
d) None of these
Answer : a) Jelly

127.India's first women gun was introduced on 9 Jan is _____.
a) Nirbheek
b) INSAS LMG
c) MG 1B
d) MG 5A
Answer : a) Nirbheek

128.Tawang-II hydroelectric project is to be set in _____.
a) Arunachal Pradesh
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Punjab
Answer : a) Arunachal Pradesh

Note : The river name is Tawangchu .

129.World Hindi Day is celebrated on _____.
a) Jan 10
b) Jan 25
c) Jan 11
d) None of these
Answer : a) Jan 10

130.On 14 Dec 2013, India won the Kabaddi World Cup against ______.
a) China
b) South Africa
c) Pakistan
d) Germany
Answer : c) Pakistan

Note : According to its win, India retained the title for the fourth consecutive time.

131.RBI and Bank of Japan agreed to triple the currency swap agreement from 15 billion dollars to ____.
a) 45 billion dollars
b) 30 billion dollars
c) 50 billion dollars
d) None of these
Answer : c) 50 billion dollars

132.Jade Rabbit was the third unmanned lunar rover landed on Moon by _____.
a) Russia
b) China
c) Japan
d) United States.
Answer : b) China
Note: Jade Rabbit (called Yutu in Chinese)

134.The first KMC-INTACH Heritage Award 2013 was given to ______ of Kolkata.
a) Park Mansion
b) Queens Mansion
c) Esplanade Mansion
d) Bangur Mansion
Answer : a) Park Mansion

Note : The 103-year-old Park Mansions was located on Kolkata's upscale Park Street.
Kolkata Municipal Corporation and Indian National Trust for Art and Cultural Heritage (KMC-INTACH).

135.Japan decided to increase defence spending by ____ over the next 5 years.
a) 10 %
b) 15 %
c) 8 %
d) 5 %
Answer : d) 5%

136.South India's first high altitude cricket stadium inaugurated on 17 Dec 2013 at ____.
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu
Answer : c) Kerala

137.For Col. CK Nayudu Lifetime Achievement award 2013, _____ was selected.
a) Sunil Gavaskar
b) Kapil Dev
c) Sachin Tendulkar
d) None of these
Answer : b) Kapil Dev

138.The first Airport in India to receive Sword of Honour award is _____.
a) Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad
b) Vijayawada Airport, Andhra Pradesh
c) Lok Nayak Jayaprakash Airport, Bihar
d) Swami Vivekananda Airport, Chhattisgarh
Answer : a) Raijv Gandhi International Airport, Hyderabad
Note : Raijv Gandhi International Airport received Sword of Honour award for safety management in London.

139.At present ambassador of US is ________.
a) Nirupama Rao
b) Meera Shankar
c) Subrahmanyam Jaishankar
d) None of these
Answer : c) Subrahmanyam Jaishankar

140.____ became the fourth Indian bowler to claim 300 wickets in Test Cricket.
a) Virat Kohli
b) Suresh Raina
c) Yuvraj Singh
d) Zaheer Khan
Answer : d) Zaheer Khan

141.The first state to introduce the newly designed PVC Electoral Photo Identity Card (PVC EPIC) is ______.
a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Tripura
d) Karnataka
Answer : c) Tripura

142.Who was appointed as the next chief information Commissioner (CIC) of India?
a) Anuragha Narayan Tiwari
b) Deepak Sandhu
c) Satyanand Mishra
d) Sushma Singh
Answer : d) Sushma Singh

143.International Civil Aviation Day was observed across the world on _______.
a) 7 December
b) 10 December
c) 18 December
d) 12 December
Answer: a) 7 December

144.Miss Earth 2013 is _____.
a) Mexico - Kristal Silva
b) Venezuela - Alyz Henrich
c) Philippines - Angelee delos Reyes
d) Serbia - Andjelka Tomasevic
Answer : b) Venezuela - Alyz Henrich

Note :
Miss Earth - Air 2013 - Austria - Katia Wagner
Miss Earth - Water 2013 - Thailand - Punika Kulsoontornrut
Miss Earth - Fire 2013 - Korea - Catharina Choi

145.International Anti-Corruption Day was observed on ______.
a) 1 December
b) 4 December
c) 9 December
d) 16 December
Answer : c) 9 December

Note : The theme for the year 2013 is: Act against Corruption Today.

146.Which state has topped the 29th Junior National Athletics Championship?
a) Tamil Nadu
b) West Bengal
c) Kerala
d) Haryana
Answer : c) Kerala

147.Chitra Magimairajan won ___ at IBSF World Snooker Championships.
a) Gold
b) Bronze
c) Silver
d) None of these
Answer : b) Bronze

Note : IBSF World Snooker Championships 2013 was held at Daugvapils, Latvia.
IBSF World Snooker Championship will be held at Bangalore in November 2014.

148.The India's High Commissioner to UK is _____.
a) Ranjan Mathai
b) Jaimini Bhagwati
c) James Bevan
d) None of these
Answer : a) Ranjan Mathai

149.The first Qatari Bank called Doha has got license from RBI to start its operations in India at _______.
a) Bangalore
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Delhi
Answer : b) Mumbai

150.India has won the Woman's Kabaddi World Cup 2013 against _____.
a) England
b) Denmark
c) Kenya
d) New Zealand
Answer : d) New Zealand

151.Government of India has launched Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana scheme in _______ to protect Indian workers.
a) Singapore
b) Dubai
c) South Africa
d) London
Answer : b) Dubai

152.On 29 Oct 2013, World’s first underwater rail link was opened by Turkey, which connects the continents _____.
a) Asia and Europe
b) Africa and Europe
c) Asia and Africa
d) Australia and Asia
Answer : a) Asia and Europe

153.Who has received Mother Teresa International Award for Social Justice in Mumbai?
a) Lara Dutta
b) Olivia Culpo
c) Gabriela lster
d) Sushmita Sen
Answer : d) Sushmita Sen

154. Chief to Indian Air Force is appointed by the Government of India on 9 Oct 2013 is ______.
a) Marshal NAK Browne
b) Norman Anil Kumar Browne
c) Arup Raha
d) Nirmal Chandra Suri
Answer : c) Arup Raha

155.Who has crowned Miss Asia Pacific World 2013?
a) Srishti Rana
b) Meriam George
c) Evgenia Klishina
d) Latoyah Asha
Answer : a) Srishti Rana

156._________ became the third cricketer in the world to score a double hundred in an ODI match.
a) Virendra Sehwag
b) Virat Kohli
c) Rohit Sharma
d) Mehendra Singh Dhoni
Answer : c) Rohit Sharma

157._______ became number one batsman in ICC one day international rankings on 3 Nov 2013.
a) Mehendra Singh Dhoni
b) Virat Kohli
c) Suresh Raina
d) Rohit Sharma
Answer : b) Virat Kohli

158.The First South Asian Country to Approve Commercial Cultivation of Bt Brinjal is _____.
a) Bangladesh
b) West Bengal
c) Andhra Pradesh
d) Karnataka
Answer : a) Bangladesh

159.Microsoft and Chinese researchers has developed a New Sign Language Translator called _____.
a) Kurdish
b) Khmer
c) Lingala
d) Kinect
Answer : d) Kinect

160.Mahatma Gandhi's Charkha was sold for £110000 in UK (approximately 1.1 crore rupees) at _____.
a) Northern Ireland
b) Scotland
c) England
d) Wales
Answer : c) England

Current Affair -1st January-2018

1. Nepal Bans Solo Climbing on Mount Everest i. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, inc...